Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Бенчев: Поскъпване на бензина и дизела може да се очаква през летните месеци

Поскъпване на бензина и дизела може да се очаква през летните месеци, прогнозира в предаването "Преди всички" на "Хоризонт" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Заради по-голямото търсене на горива през летните месеци, традиционно се наблюдава поскъпване за крайните потребители. В същото време поевтиняването на еврото заради гръцката криза ще допринесе за задържане на цената на суровия петрол около настоящите си нива на международните пазари, но ще оскъпи продукцията за българските доставчици.
 

Ние сме във валутен борд и всяко поевтиняване на еврото води до оскъпяване на продукта, какъвто е суровият петрол. Предполагам, че от тук нататък петролът ще се задържи на настоящите нива около 65-70 долара, така че може би ще влияе още известно време, ако има поскъпване върху инфлационните процеси.

Светослав Бенчев не очаква в пограничните райони, където гръцки граждани зареждат горива, да се стигне до недостиг. Експертът обаче призова за по-сериозен контрол върху сивия сектор. Той приветства наредбата за монтиране на нивомерни системи на т.нар. "ведомствени бензиностанции": 

Продължава да е доста слаб контролът върху цистерни, които зареждат нелегални горива. Тях ги виждаме да продават по нашите пътища неясни по състав горива. Следващото нещо е да бъдат монтирани измервателни уреди на всички пристанища, митнически складове и други обекти, от които се внасят горива в страната, заяви пред "Хоризонт" Светослав Бенчев.

Цялото интервю със Светослав Бенчев може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна