Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за енергетиката

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за енергетиката, внесени от ГЕРБ и от Реформаторския блок. Очаква се те да дадат възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране да постанови по-ниски цени на електроенергията от предвидените такива в проекторешението ѝ.

Промените, внесени от ГЕРБ, предвиждат създаване на фонд "Сигурност" на електроенергийната система, в който да се събират вноски от 5% от ежемесечните приходи от всички предприятия, производители на енергия.

Средствата от фонда ще бъдат използвани за компенсиране на недостига на средства в НЕК за изкупуването на енергията по дългосрочните договори с ВЕИ централите, когенерациите и двете американски топло-електрически централи.

Делян Добрев посочи, че се предлага в механизма за компенсиране на невъзстановяемите разходи да се включат и операторите на преносната и на разпределителните мрежи. Въвежда се и ново понятие "нетно специфично производство на електрическа енергия" за зелените централи, което ще позволи НЕК да изкупува само количеството енергия, отговарящо на заложената норма на възвръщаемост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна