Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 600 животни ще бъдат ваксинирани във ветринското село Млада гвардия

Снимка: БГНЕС

Започва ваксинацията на повече от 600 животни във ветринското село Млада гвардия, където почина 53-годишният Румен Янков, собственик на първата заразена крава.

Екип на Българската агенция за безопасност на храните, воден от изпълнителния директор доктор Дамян Илиев, пристигна в селото, за да организира ваксинацията и да уточни мястото, където ще бъде загробена умрялата вчера втора крава.

Всички животни в селото ще останат в дворовете на стопаните си за седмица, като са им осигурени вода и храна. Доктор Илиев допълни, че ще разговаря лично с ветеринарния лекар, доктор Пенка Велкова, която се скри от медиите:

Връзката между официалния лекар, стопанина на животните и практикуващата лекарка – там се движат нещата. По принцип нашето законодателство задължава всеки фермер да има договор с частен ветеринарен лекар и това не означава, че стопанинът няма някаква отговорност.

Кметът на село Млада гвардия Катя Тодорова заяви, че утре ще свика общоселско събрание, заедно с ветеринарни специалисти, за инструктаж на хората и обясни:

Всъщност никаква информация досега не е постъпила при мен. Румен Янков не е бил длъжен да казва, би трябвало на ветеринарния, аз не ги водя на отчет при мен.

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев съобщи, че ще свика кризисен щаб, когато излязат и резултатите от пробите от наденицата със заразено месо.

До дни ще станат известни и резултатите от още четири проби на хора, които са имали досег със засегнато от заразата месо. От изследваните проби на 22-ма души стана ясно, че няма заразени с антракс, съобщи по-рано Здравната инспекция във Варна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна