Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Милошев: Добавките и консервантите увреждат в различна степен човешката ДНК

Натриевият нитрит и оцветителите са изключително опасни

Снимка: Мария Димитрова

Подсладителите, добавките и консервантите в храните влияят негативно на човешкия организъм и увреждат в различна степен ДНК.

Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" ръководителят на Лабораторията за молекулярна генетика към БАН доц. Георги Милошев. Резултатите от ефекта върху ДНК-то ни на различните добавки в храните ще бъдат представени на специална пресконференция във вторник.

Според доц. Милошев еднозначен отговор на въпроса, как подобрителите в храните влияят върху ДНК-то на хората, няма: 

Под тези Е-та, които са с различен номер, има различни вещества. Ние не сме изследвали всички, а даже едно от тях се оказа, че няма никакво въздействие върху ДНК-то. Други 12, които изследвахме, които не са най-популярните, увреждаха в различна степен ДНК-то. Ние избрахме от всяка група добавки по 3-4, така че да се получи разнообразно изследване.

Това, което ни учуди, е ниската концентрация на тези вещества, която също причинява увреждания. Има разлики в рекомендациите за използване и това, което ние намираме. Ние използвахме много по-ниски концентрациите, но въпреки това увреждане има. Натриевият нитрит, който се слага в месата, е едно от най-опасните съединения. Другото много опасно вещество са оцветителите, които дават ярките цветове в сладкарството. Те, вероятно, се натрупват в организма.

Доц. Милошев обясни, че заради липса на достатъчно финансиране, те не са изследвали ефекта от натрупването на такива вещества в човешкия организъм. Той заяви, че от института се борят за финансиране и обясни, че има пасивна съпротива срещу подобни изследвания, защото те излагат нелицеприятни факти.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени