Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Анна Кръстева: По време на избори много хора ще намерят спасение в аполитичността

Снимка: БГНЕС

Изживяваме лоши дни за българската демокрация и те се превръщат в седмици и месеци. Наблюдава се фасадна демокрация. Губи се логиката и нормалността на коалициите. По време на избори много хора ще намерят спасение в аполитичността. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" политологът доц. Анна Кръстева и преподавател в НБУ:

Все по-често коалиционните партньори гласуват противоположно и все по-често ГЕРБ посяга към коалиция с ДПС. Тази непрозрачност на действията на парламентарните играчи е огромен дефицит за съвременната демокрация и в краткосрочен, и в дългосрочен план.

Според нея младите поколения в България са фундаментално недоверчиви към институциите и апатични в политически смисъл и затова са виновни именно управляващите:

Напоследък наблюдаваме един все по-фасаден парламентаризъм и разпадане на отговорността. Обидите между политическите субекти звучат все по-арогантно и именно в обидите по-ясно се дефинират позициите им. Пример за това е изказването от депутата от ДПС Йордан Цонев към Реформаторския блок, в което той заяви, че "вашата малка партия не е в състояние да каже на ДПС какво, как да прави и защо да го прави. ДПС си защитава позициите, както и когато реши". Това ясно показва позицията на една партия.

Когато се посяга към коалиции, трябва да се прави анализ. БСП, която има голям опит в коалирането, плати изключително висока електорална цена и от една голяма партия се превръща в една все по-малка партия.

Цялото интервю  на Даниела Якова с доц. Анна Кръстева чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна