Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЕК открива наказателна процедура срещу България заради член 417 от ГПК

Снимка: europa.eu

Европейската комисия открива наказателна процедура срещу България заради член 417 от Гражданско-процесуалния кодекс, който позволява длъжникът да бъде осъден по бърза процедура без възможност да се противопостави. Процедурата е и заради начина, по който се продава имуществото на длъжниците, който е в нарушение с правото на Европейския съюз. 
За процедурата потвърди пред "Хоризонт" адвокат Десислава Филипова. Тя каза, че на 27 юли е получила уведомление за началото на процедурата в качеството си на жалбоподател. През февруари 2014 г. от Брюксел са й отговорили, че започват проверка. В сегашното писмо се отбелязва, че се пристъпва към същински действия срещу България, което означава, че при проверката са открити нарушения. В сега откритата процедура се дава възможност на страната ни да поправи пропуските, поясни за "Хоризонт" адвокат Десислава Филипова. Ако това не стане в срока, определен от Брюксел, следва завеждане на дело в Съда на Европейския съюз.
Десислава Филипова е председател на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека". 

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.