Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 200 хил. души в САЩ се подписаха за екстрадирането на Палмър, смятан за убиец на лъва Сесил

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 200 хиляди са се подписали в петиция до Белия Дом, в която се настоява за екстрадиране на зъболекаря Уолтър Палмър, който е посочен като убиец на смятания за икона в Зимбабве лъв Сесил.

Протестиращи пред кабинета му в Минесота изградиха мемориал от плюшени играчи. Те описаха Палмър като "убиец“, "терорист“. Властите в Зимбабве смятат, че американецът е бракониерствал и настояват за екстрадицията му. Случаят се разследва.

Звездната атракция на Зимбабве - 13 годишния лъв Сесил, който е бил и част от изследване на Оксфордския университет, стана жертва на популярен сред хората с по-дълбоки джобове спорт. Историята за изправилият се срещу лъва зъболекар доминира медийното пространство в Америка тази седмица.

В основата на трагедията е лъв, който  е бил примамен от група ловджии да напусне националния парк „Хуанге“, така че американския зъболекар Уолтър Палмър да може да го уцели с лък.

Със смразяващи подробности  властите в Зимбабве описаха последните часове на Сесил. След раняването му с лък, той е преследван в продължение на 40 часа. Когато е открит е застрелян, главата му е отсечена, кожата му съдрана, а трупът му оставен да се разложи.

Емоционалният отговор на американците не се забави. Социалните мрежи бяха залети от с вълна от негативна реакция. Една от иконите в киното – 93-годишната Бети Уайт нарече смъртта на лъва „сърцераздирателна“ и допълни:

Не ви трябва да знаете за някои от нещата, които искам да сторя на този мъж. Други звезди поискаха да го видят в затвора, а Организацията на хората за етично отношение към животните радикално призова Палмър не само да бъде подсъдим, но и ако бъде намерен за виновен предпочитат да бъде обесен.

Не липсваха и такива, които видяха в убийството и възможност да прокарат свои идеи. Републиканци атакуваха болшинството от медиите, които, според тях, подкрепят демократите.

Консервативният радиоводещ Ръш Лимба обвини журналистите, че се поддават на драмата с лъва, вместо да обръщат внимание на един от скандалите в момента, свързан с твърденията за търгуване с ембриони от страна на организация, заставаща зад правото на жените да изберат аборт.

Имаше и въпроси защо в новинарските емисии се отделя повече време за лъва, отколкото за изгореното палестинско дете. Сесил влезе и в полемиката за нарушаване правата на афроамериканците - как така има целокупна подкрепа за един убит лъв, а когато става дума за убийството на афроамериканци от полицията реакцията е по-слаба.

Експлоатацията на новината достигна връхната си точка, когато изданието „The Hill“ информира, че зъболекарят е дарил  5 хиляди долара за кандидат-президентската кампания на републиканецът Мит Ромни през 2012-а.

Факт е, че американците като цяло са против насилието над животни, но повечето от тях си нямат и на представа за някои съществуващи практики.Има около 1000 организации по света, които се занимават с т.нар. Big Game Hunting или с организирането на огромни улови. За „да изпиташ тръпката“  се плаща около 35 хиляди долара на животно. Голям процент от прибиращите се с трофеи у дома са американци. Ако се провежда отговорно се смята, че ловът на трофеи носи приходи, които се инвестират в защита на застрашени видове. Но има и случаи с нелегално ловуване.

Според разследващите в Зимбабве американецът попада в тази графа. Тези, които са били с него, са били с него са арестувани и сега са изправени пред глоби до 20 хиляди долара и около десет години затвор за бракониерство и липса на разрешително за ловуване.

Самият Уолтър Палмър, който след няколко дни в неизвестно се свърза с властите, заяви:

До края на лова нямах представа, че лъвът, който убих е добре познат, местен фаворит и е бил част от изследване. Доверих се на експертизата на местните ми професионални водачи, за да съм сигурен, че ловът е бил легален.

Ще бъде цинично да търсим ползи от смъртта на един от символите на Африканската савана. Шокиращото събитие е все още непонятно и тепърва органите ще решават кой носи вина и какво наказание да получи. Рано е да кажем какъв е бил смисълът от нещастието и дали изобщо има някакъв, но тук в Америка убийството на Сесил, неволно или не чак толкова, даде възможност да се обрисува ясна картина на основните движещи сили на страната. В същото време се насочи вниманието и към един трънливия дебат за регулиране ловът на трофеи.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна