Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Такева: 6 000 учители се очаква да бъдат пенсионирани с новите промени в Кодекса на труда

От 5 години нямаме нито един физик, който да е излязъл от университета с придобита учителска правоспособност

Янка Такева
Снимка: БГНЕС

Бъдещето на българското образование е все по-тревожно. Очертава се недостиг на учители като в следващите 10 години се очаква да се пенсионират повече от половината педагози в България. В момента в цялата страна текат конкурсите за учители.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3“  Янка Такева от Синдиката на българските учители:

С влизането в сила на изменението в Кодекса на труда очакваме около 6 хиляди учители да бъдат пенсионирани, част от които работят вече пенсионирани от 2-3 години в системата, плюс 900 директори, по данни на синдиката.

В системата има изключителен недостиг на учители особено в предучилищното и началното образование. Усеща се дефицит на кадри и по езици, по природо-математическите науки.

Тя обясни, че студентите, които учат в специалности, даващи педагогическа правоспособност в България, се подготвят за работа в чужбина и допълни:

От 5 години нямаме нито един физик, който да е излязъл от Физическия факултет на Софийския университет, придобил учителска правоспособност. В българското училище има около 1500 места само за възпитатели. В София са 140, Пловдив – 138, Варна – 80, Бургас – 90. В много големи райони в Англия образователната им система се захранва с български учители, които са много добрe подготвени.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени