Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 111 хиляди очакват откриването на ловния сезон

Снимка: БГНЕС

Близо 150 хиляди души в България са регистрирани ловци. До началото на август са заверили билетите си 111 121 ловци, останалите най-вероятно са любители на едрия дивеч и в последствие ще ги заверят. Това каза в предаването "Преди всички" инж. Румен Янкулов – директор на Дирекция "Ловно стопанство" в Агенцията по горите във връзка с откриващия се утре ловен сезон за пернат дивеч.

Той посочи, че през последните години инцидентите по време на лов запазват устойчива тенденция:

За последните две години инцидентите са по 6 броя на година, като за 2013-а има 3 смъртни случая и 3 наранявания, за миналата година имаме 2 смъртни случая и 4 наранявания. Тази година също започна още преди откриването на ловния сезон с един смъртен случай по време на бракониерски лов в региона на град Сливница.

Основната причина за инцидентите, според инж. Янкулов, е, че не се спазват мерките за безопасност и разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча. Той призна, че контрол има, но трудно могат да се установят нарушителите.

Инж. Румен Янкулов отхвърли твърденията, че бракониери са създали своя мрежа, която снабдява заведенията с дивечово месо и че те са недосегаеми:

Агенцията по горите извършва непрекъснат контрол, съвместно с органите на полицията. Миналата година са проверени 4737 ловни дружинки, 2751 превозни средства, 57 985 ловци и отделни физически лица. Констатирани са 55 нарушения, съставени са 44 акта. Всички те отиват в категорията бракониерство.

Експертът препоръча на ловците да спазват правилата не само за ловуване, а и за пожарната безопасност.

Цялото интервю с инж. Румен Янкулов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна