Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Шарбанова: Правителството да вземе мерки за предотвратяване насилствената асимилация на "уста милет"

Снимка: БГНЕС

Група, самоопределяща се с името "уста милет" – "народ на майсторите", създадоха Обществен съвет на мюсюлманите от Североизточна България. След като бъдат събрани достатъчно подписи, групата ще представи пред институциите в страната петиция със свои искания,  засягащи съхраняването на идентичността им.

Един от организаторите, Елка Шарбанова, заяви за предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че се надява това да стане до десетина дни. Повод за искането е открита преди години книга, в която етносът неправилно е бил определян като ромски, турски или български.

Става въпрос за една и съща група. Не може да са в три етноса включени. Освен това, като разговарях с хората от района, те се оплакаха, че в училища и детски градини децата от групата на уста милет се пишат в списъците като роми, против тяхната воля и до голяма степен без знанието на родители. В интернет намерих доста публикации…

В тази петиция ние настояваме правителството да вземе мерки за предотвратяване на насилствена асимилация.

Има го този момент, че, може би, на най-високо ниво държавните органи не са наясно с това, че се провежда такава политика и до голяма степен смятам, че има объркване и грешка от страна на учени и анализатори, които не са наясно – те никога не са идвали при представители на тази група да ги питат какви са, но са си направили техните анализи.

Объркването идва и оттам, че в страната има по-голяма група, която се нарича "миллет", в която са включени и много роми мюсюлмани.

Според Шарбанова, по груби изчисления, представителите на "уста милет" в България са около 60 – 70 000.

Интервюто на Таня Величкова и Венелина Попова с Елка Шарбанова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!