Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат уволнението на шефа на Специализираната прокуратура

| обновено на 13.08.15 в 17:51
Снимка: БГНЕС

Aдминистративният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова е предложила на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарно производство срещу шефа на Първоинстанционната специализирана прокуратура Светлозар Костов за нарушения при изпълнение на наказанието на Росен Петров, осъден на три години и половина затвор за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици.  


Според шефа на апелативните спецобвинители Даниела Попова подчиненият ѝ Костов трябва да бъде наказан, защото е осуетил привеждането в сила на присъда "затвор" срещу  Росен Петров, известен в кримисредите като Животното. Той е сред най  -агресивните фенове на ЦСКА. Вместо да влезе в затвора още през февруари заради наркотрафик, Петров е задържан едва във вторник, докато си почивал в Несебър. Преди това той активно се включва в нахлуването в зоналния съвет на БФС на Националния стадион "Васил Левски", като начело на червената агитка беше настоящия собственик на ЦСКА Гриша Ганчев.

Заради диагноза на латински, която му се сторила тежка, Костов е отложил изпълнение на присъда на един от наркогрупата на Златко Баретата. Проверката на Апелативната специализирана прокуратура обаче е установила, че представените документи от Петров не са достатъчни и не е изискано каквото и да е експертно становище за възможна несъвместимост на заболяването с изпълнение на наказанието. Затова прокурор Даниела Попова предложила Светлозар Костов да бъде уволнен, а докато тече дисциплинарна процедура - да бъде отстранен от длъжност.

Срещу Костов има още три дисциплинарки. Откакто е в София той е посветен на мегаделото Октопод. А като прокурор в Бургас ще се запомни с репликата "вързах му кънките" при осъждането на Максим Ставийски заради смърт на пътя.

ВСС ще решава след ваканцията си, която днес прекъсна за няколко часа, дали ще има ли дисциплинарно производство срещу спецпрокурора Светлозар Костов .


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна