Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джема Грозданова: Финализираме подготовката на България за председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа

Снимка: БГНЕС

През ноември месец, тази година, предстои България да стане ротационен председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа за периода ноември 2015 – май 2016 година. Отговорният пост България ще заеме за втори път след 20 години.
 

Готвим се за председателството още от миналата година, каза в предаването „Преди всички“ Джема Грозданова - председател на Комисията по външна политика в НС, заместник-председател на ПАСЕ и ръководител на делегацията на България в ПАСЕ:

Процесът на подготовка е на етап финализиране. Подготвяме едно предложение с приоритетите, инициативите и дейностите, които ще извършваме през тези 6 месеца, което да бъде представено на Министерския съвет в началото на септември.

С този пост на практика България ще председателства голяма Европа, подчерта Джема Грозданова:

В Съвета на Европа членуват 47 държави. Комитетът на министрите се състои от външните министри на тези 47 държави. Всъщност ние ще дадем посоката и идеята, в която да се развива Европа в този период.

Цялото интервю с Джема Грозданова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна