Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията призова властите в България да спазват основните човешки права, когато гонят хора от незаконни жилища

Снимка: БГНЕС

Компетентните власти в България трябва да предоставят алтернатива и да спазват основните човешки права, когато принудително изгонват хора от незаконни жилища, казаха за БНР от Европейската комисия. Изявлението е по повод събарянето на 60-те къщи на граждани от ромски произход във Варненския квартал "Максуда“.

Еврокомисията следи ситуацията във Варна, но още не е запозната в подробности със случая на ромската махала „Максуда“, уточни говорителят Кристиан Уииганд:

Заповедите за принудително изселване, издадени от националните власти, по принцип трябва да се основават на съдебно или административно разпореждане и да включват възможност за съдебно обжалване на изгоненото лице.

Комисията призова настойчиво българските власти да предоставят алтернатива за жилищно настаняване на изселените граждани от ромски произход.

ЕК очаква от Българя да се заеме със ситуацията с ромите и да приложи мерките, с които се е ангажирала в своята Национална програма за интеграция на ромите. Тези мерки включват и жилищното настаняване, допълни Уииганд. 

От институцията препоръчаха още, когато се изселват хора от незаконни постройки, местните власти да предвидят и програми за трудова заетост, образование и здравни грижи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна