Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В. Целков: Онлайн проверката ще накара партиите да спрат злоупотребите с лични данни

Снимка: БГНЕС

В ЦИК, Комисията за защита на личните данни и в прокуратурата са постъпили 1600 сигнала за злоупотреба с личните данни около изборите за европейски парламент. Проверени са били 55 политически субекта, а на 2/3 от тях са издадени задължителни предписания и актове за установяване на административни нарушения, включително наказателни постановления. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" проф. Веселин Целков – член на Комисията за защита на личните данни. Големите партии, представени в парламента, са се съгласили с констатациите на Комисията и безусловно са изпълнили предписанията и са платили глобите, допълни той и обобщи резултатите:

Ако имахме 1600 жалби на изборите за европарламент, за изборите за национален парламент през 2014 г. жалбите, постъпили в Комисията, те бяха само 52.

След анализ на резултатите от предходните 2 избора, в страницата на Комисията за защита на личните данни има специален раздел, в който са публикувани задълженията, които политическите субекти трябва да спазват като администратори на лични данни.

Няколко са интересните неща – първо, изискването за проследимост кой е събирал данните, за да може еднозначно да се установи коя политическа партия или кой субект точно е извършил нарушението. Второ, изключителни задължения за това как трябва да бъдат унищожавани данните. Трето – как трябва да се работи с гражданите. В информацията за граждани сме разписали подробно техните права.

Когато гражданите дават личните си данни, те имат право да попитат кой, с каква цел и в какъв обем ги събира. Могат да попитат съответната партия или ЦИК какви данни за тях се обработват и с каква цел. Ако гражданите считат, че има нарушаване на правата им, те могат поискат заличаване на личните им данни, както и да подадат сигнал в Комисията, увери Целков. В страницата на Комисията е публикувана специална форма на жалбата, която съдържа всички необходими реквизити, за да бъде стартирано производство по тях. Възможността за онлайн проверка остава:

Това всъщност е онази спирачка, която ще накара партиите и коалициите да спрат злоупотребите с лични данни.

Интервюто на Валерия Николова с проф. Веселин  Целков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020