Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия и Косово преговарят отношенията си на среща в Брюксел

Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел ще бъде домакин на пореден кръг преговори на високо равнище между Сърбия и Косово. В така наречения "диалог за нормализиране на отношенията" между Белград и Прищина ще участват премиерите Александър Вучич и Иса Мустафа с посредничеството на върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини.

Сръбската и Косовската делегация ще направят опит да договорят прилагането на редица споразумения в сферата на телекомуникациите, енергетиката, инфраструктурата и правата на сръбското малцинство в Косово.

Сърбия не признава отцепилия се анклав за независима република, въпреки че Косово обяви държавен суверенитет и има дипломатически отношения с мнозинството от държавите в ЕС.

Белград се съгласи на практическо сътрудничество с властите в Прищина с надеждата да успее в кандидатурата си за европейско членство.

Целта на диалога е да подобри всекидневните взаимоотношения между етническите албанци и сърби в Косово. Откакто през 2013 година бе политически договорена обаче, сделката не се прилага на практика.

Предишните преговори на 29-и юни завършиха с неуспех. Сред спорните моменти са управлението на големия язовир "Газивода", от който зависи електроснабдяването и водоснабдяването за Косово, признаването на "Косовски телеком", мобилна мрежа и сдобиването на страната със собствен телефонен код. 

Освен това остават неизяснени статутът и правомощията на северните общини в Косово, в които мнозинството от населението и кметовете са етнически сърби, лоялни на Белград.

Ако днес се постигне споразумение, това би позволило отварянето на първи преговорни глави за членство на Сърбия до края на годината. Косово от своя страна ще получи шанс за повече инвестиции, които в момента избягват страната заради неяснотата и паралелните административни структури.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!