Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват проверки на ЕРП-тата за готовността им за зимата

Снимка: БГНЕС

Енергийното министерство започва проверки на трите електроразпределителни дружества и Електроенергийния системен оператор за готовността им за предстоящия зимен сезон. Целта е да се гарантира сигурността на електроенергийната система в страната.

От Министерството на енергетиката съобщават, че проверките започват в сряда и ще продължат до края на месеца. Ще бъдат проверявани програмите на дружествата за реакция при аварии и дали са материално и технически осигурени за зимата. За да се намали опасността българските потребители да останат без ток, ще се проверява работата на компаниите в кризисна ситуация и плановете им за действие за ограничаване на този риск. Ще бъде изработена и подробна програма за есенно-зимната подготовка на енергийните дружества. Ще се следи и дали са подменени опасни или стари съоръжения.

След края на проверката Електроенергийният системен оператор ще разработи анализ на риска за регионите с по-голямо потребление на ток, както и ще трябва да даде предложения за недопускане на аварии.

Основната цел на проверките на енергодружествата е да се избегнат аварийни ситуации като тази от март, когато редица селища останаха няколко денонощия без ток.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени