Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10-то издание на "Анивенчър" се открива днес

Традиционната и модерната японска култура се съчетават днес и утре на юбилейното 10-то издание на "Анивенчър".

Фестивалът ще се проведе в Интер Експо Център в столицата, на площ от 5 хиляди квадратни метра.

"Анивенчър" събира на едно място почитатели на японската анимация "Аниме", манга-комиксите, косплей, конзонлните и компютърни игри, бойните изкуства, йо-йо, пепакура и традиционната чайна церемония.

Същевременно фестивалът дава възможност за изява на млади творци в областта на изобразителното изкуство, изработката на костюми и аксесоари, театралната сцена, видеомонтажи и специалните ефекти. Очаквано най-много са почитателите на виртуалните игри, за които е отделено половината от пространството на "Анивенчър", като в програмата се залага и на ретрогейминг. Най-атрактивен е обаче така нареченият косплей, където участниците сами правят своя костюм и се превъплъщават в любимия си аниме или манга-герой. Тук има български принос, казва Адриана Шимуко от организаторите:

Ние сме развили косплея в една театрална насоченост. Това нещо не се случва по принцип в другите събития по света. Хората имат възможност сами да си създадат сценарий и да си изиграят сценка, като използват костюмите, които са направили.

Всичко това е съпроводено с много конкурси, състезания, турнири, гейминг, лекции и работилници.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна