Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианските фермери излязоха в защита на автентичното производство

Протест днес имаше и в Белгия. Трактори блокираха района около европейските институции в Брюксел заради ниските цени на млякото.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианската национална конфедерация на земеделските производители "Колдирети" проведе протест край граничния пункт с Австрия при град Бренеро. Протестът е срещу липсата на ясни правила за етикетите в Европа за произхода на селскостопанските продукти и последствията от това за Италия. От началото на кризата в страната са закрити 172 000 ферми, или средно по 60 на ден. 

Над 2000 души от цяла Италия се събраха край Бренеро да изразят несъгласие за вноса на селскостопански продукти от ЕС с неуточнен произход поради липсата на ясни изисквания за това. Със съдействието на полицията се проверяват камиони, идващи от други държави на ЕС, натоварени с различни стоки, най-много месо и мляко, предназначени за италиански предприятия.

Както уточни вицепрезидентът на "Колдирети" Еторе Прандини, Брюксел трябва да установи изискването за произхода на всички хранителни продукти в защита на италианските фермери и животновъди и в израз на етично отношение към потребителя.

Прандини обърна внимание, че при направените проверки днес, по време на протеста, се е видяло как в страната влизат стоки вече с етикет "Произведено в Италия". Един парадокс, или както още посочват от "Колдирети" - всичко е наред, защото няма ред или правилата са оскъдни.

Не бива да се губи идентичността и традицията на здравословното селско стопанство, равносилно на икономически растеж, е призивът на италианските фермери.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна