Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на културното многообразие в село Горно Сахране

БНР Новини
Детски каракачански състав при Културно-просветно дружество на каракачаните „Двадесет и първи век”, с. Горно Сахране
Снимка: Вихра Баева

В деня на Съединението на България (6 септември) се състоя шестото поред издание на Националния фестивал „Културата на моя етнос”. Започнал първоначално в общинския център Павел баня като малък местен празник, фестивалът скоро се прехвърля в Горно Сахране. Подбалканското село, разположено близо до гр. Казанлък, се оказва идеалният домакин за подобно събитие с разнообразието от общности, които го населяват. От години в него живеят заедно местни българи християни, преселници от Македония, каракачани, турци, роми, българи мюсюлмани. Датата на събитието е избрана заради събора на Павел баня, който е на 8 септември, деня на Рождество Богородично, затова фестивалът се провежда в най-близкия неделен ден. Организира се от местното читалище „Светлина – 1905 г.” със съдействието на кметството и се финансира от община Павел баня. Фестивалът има конкурсен характер: най-добрите постижения се награждават с грамоти и плакети.

Човекът, който стои в основата на цялата организация, е г-жа Яна Трендафилова – библиотекар и секретар на читалището. Яна не жали време и сили за подготовката на фестивала, преодолява трудности от всякакъв вид и с усмивка посреща участници и гости. За нея това е празник, който носи веселие и радост на всички, но същевременно спомага за преодоляване на различията и насърчава взаимното разбирателство. Надява се, че в бъдеще събитието ще се разраства и ще става все по-популярно не само в района, но и в цялата страна.



Йоана в каракачанска носияИнтересен акцент на тазгодишния фестивал беше изложбата на каракачански облекла, накити и предмети от бита, подредена във фоайето на читалището. Ценните експонати бяха предоставени от Елена Дзупова, която е от стар каракачански род. Наследила ги е от баби и дядовци, а някои е изработила собственоръчно по традиционни технологии. Като жив експонат сред старите предмети се разхождаше внучката й Йоана, облечена в каракачанска носия, и ту надничаше от вълнената шатра, ту тъчеше на специално изработения за нея малък стан.

Тази година празникът събра над 300 участници от 19 населени места в различни части на България. Домакините от Горно Сахране се представиха с три състава. Женската певческа група „Перуника” към читалището откри празничната програма с химна на селото. Участва и детският каракачански състав, който направи силно впечатление с богатите автентични носии и достолепните каракачански хора. А момичетата от ромската група „Романо ило” очароваха зрителите с огненото си изпълнение и грабнаха трета награда в категорията „Танцов състав”.

Танцова формация „Къзлар” от НЧ „Съзнание 1921”, с. Асен.Сред най-колоритните участници бяха момичетата от танцова формация „Къзлар” от съседното село Асен, които представиха турски сватбени танци, както и турлаците от с. Стакевци, Белоградчишко. Техните оригинални пъстри облекла и старинни песни им спечелиха наградата за най-автентично представяне. Богатството от етнографски групи допълниха и гостенките от Варна с „Гагаузки танц”, който им донесе втора награда.
Група за фолклорно пеене „Росен здравец” при НЧ „Крум Бъчваров 1892”, с. Стакевци

Големия приз на фестивала отнесоха самодейците от гр. Гълъбово, които се представиха с няколко състава и индивидуални изпълнения, а наградата за цялостно представяне отиде при читалището от съседното село Горно Дряново. Най-възрастната участничка, 85-годишната Мариана Дулешкова от Стакевци, както и най-малката, 4-годишната Даниела Стефанова от Шейново, също получиха специални грамоти. Наградата за най-добър индивидуален изпълнител пък спечели певицата Йорданка Мишкова от пловдивското село Мало Конаре. Близо стогодишната носия на Мария Колева от с. Розово, Казанлъшко, й донесе специалното отличие за автентичен костюм. Наградите за певчески групи отидоха в селата Ясеново, Асен и Шейново, а танцьорите от Кралово получиха първа награда за атрактивното представяне на шопски фолклор.




И все пак, най-голямата награда за всички участници и зрители останаха веселието, красотата и пъстротата от багри, музика и ритми, които направиха 6 септември в Горно Сахране истински празник на живия фолклор, на културното многообразие и на умението да живеем заедно.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени