Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгаргаз" ще поиска природният газ да поевтинее с малко над 14% от октомври

| обновено на 10.09.15 в 07:53
Снимка: bulgargaz.bg
"Булгаргаз" ще поиска природният газ да поевтинее с малко над 14 на сто от октомври, съобщи за "Хоризонт" изпълнителният директор на дружеството Петьо Иванов. Ново, макар и леко намаление, може да има в началото на следващата година.

От "Булгаргаз" отчетоха намаляване както на финансовите си загуби до 27 милиона лева, така и на дълговете на топлофикациите, които в момента са общо около 150 милиона лева.

Според Петьо Иванов по-ниските цени на петрола и долара биха могли да доведат освен до поевтиняване на природния газ и до положителен ефект за НЕК:

От гледна точка на това, че ще има за пореден път намаляване на цената на природния газ, би следвало да има и някаква корекция в цената на електрическата енергия, на която НЕК би купувала от топлофикационните дружества, т.е. индиректно с намаление на цената на природния газ се помага на НЕК. 

Петьо Иванов каза още, че през зимата не се очакват проблеми с доставките на синьо гориво, а до средата на октомври "Булгаргаз" ще нагнети в газохранилището в Чирен планираните предварително близо 300 милиона куб. метра. Компанията ще направи това със собствени средства. В момента няма собствен добив, посочи Петьо Иванов: 

За съжаление находищата, които оперира "Петрокелтик", са почти напълно изчерпани. По-скоро ние сме в очакване самите те като компания да направят нов сондаж в определените им райони, в които имат право да добиват и съответно да докажат някакви добри търговски количества, които пак ще бъдат ограничени, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени