Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов: За коледни надбавки на пенсионерите са предвидени 50 милиона лева

Ивайло Калфин и Владислав Горанов
Снимка: Булфото

2,5 милиарда лева е бюджетният дефицит до момента, каза министър Владислав Горанов:

Два милиарда и половина по план, разходите превишават приходите. Приватизацията отдавна е зад гърба ни. Липсват съществени обекти, които биха могли да помогнат за намаляването на тази сметка и на практика в последните години връзката между дефицита и дълга е 100%.

Главната инспекция по труда и Националната агенция за приходите са извършили проверки на 29 хиляди предприятия с близо 1 милион и 500 хиляди работници тази година. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той уточни, че средно по 5 нарушения са установени при проверките:

Основните проблеми, които се констатират в тези проверки са свързани с безопасните условия на труд, там са най-много, половината от констатираните нарушения. И на второ място идват недекларираният труд и недекларираната заетост.

Все още не е взето решение как да бъдат разпределени коледните бонуси за пенсионерите. Предвидени са 50 милиона лева, каза още Ивайло Калфин:

Това, което правихме досега, значи в България има около 2,1 милиона пенсионери, 1,3 милиона получиха добавка, като това бяха хората при предишното раздаване, които получават доход на член от семейството под 286 лева. Това е линията на бедността.

В Бургас започна Национална кампания за борба със сивата икономика, която се провежда по инициатива на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България съвместно с КНСБ. Мотото на кампанията е "Бизнес на светло за по-добро бъдеще".

Министър Владислав Горанов каза още, че засега бежанската вълна не обърква сметките на хазната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна