Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лен Хоменюк: Бизнес сделката със златната мина в Киргизстан е съвсем открита и прозрачна

Лен Хоменюк
Снимка: www.bnt.bg

Семейството ни създаде един сайт, който съдържа цялата информация по случая на български и английски език, така че там всичко подробно е описано около случая.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ геологът Лен Хоменюк, канадско- американски гражданин, който в момента е принудително в България.

В страната ни го застига червената бюлетина на Интерпол по повод искането на Киргизстан той да бъде предаден във връзка с разследване за преструктурирането на една от големите мини в страната. По искането за екстрадицията на Лен Хоменюк ще трябва да се произнесе
българската съдебна система, въпреки че страната ни няма двустранно споразумение между България и Киргизстан.

Със съпругата ми Марина Стивън сме тук вече 62 дни – аз бях първо задържан, след това под домашен арест, а наскоро ме освободиха под гаранция, поясни Хоменюк и допълни, че съдът ще гледа неговия казус на 7 октомври:

Обвиненията касаят периода 2003 година, когато компанията, за която работех – една много голяма златна мина в Киргизстан, предоговори условията на едно споразумение, което беше сключено през 1993 година. Киргизстанците не бяха доволни от условията и поискаха да се предоговорят и в резултат на това дружеството беше преструктурирано.

Подсъдимият обясни, че от тогава в Киргизстан са се състояли вече две революции, а президентът е бил сменян общо три пъти, като всеки нов обвинява предишния за икономическите решения, които са взети:

Мисля, че проблемът е чисто политически – киргизстанците отново се опитват да предоговорят условията за тази мина, като по този начин притискат сегашното ръководство чрез тези обвинения.

Лен Хоменюк подчерта, че въпросната златна мина е огромен актив за киргизката икономика, защото генерира някъде около 30% от брутния вътрешен продукт и заяви категорично, че когато е бил начело на компанията не са били извършвани никакви престъпления:

Става дума за една бизнес сделка – съвсем открито и прозрачно направена, а всички плащания, които са направени, са направени в полза на правителството – не сме давали подкупи и не сме участвали в корупционни сделки.

Партньор тогава ни беше Европейската банка за възстановяване и развитие, както и Международната финансова корпорация, а Международният валутен фонд ни консултираше и всички споразумения бяха преглеждани от международни адвокатски колегии, допълни обвиняемият и сподели надеждите си, че неговото обжалване на “червената бюлетина“ на Интерпол ще се увенчае с успех.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени