Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Данъчните служби на страните-членки на ЕС ще обменят информация за решенията си

Снимка: БГНЕС

Данъчните служби в 28-те страни от ЕС ще обменят задължително информация за решенията си, решиха финансовите министри на среща в Люксембург. Те се споразумяха за въвеждането на т. нар. Директива относно трансграничните корпоративни данъчни становища. Липсата на прозрачност сега позволява на транснационални компании изкуствено да занижават данъчните си задължения. Новият европейски закон ще задължи българската НАП и останалите компетентни служби в ЕС автоматично да споделят решенията си, кой с колко е обложил дадена фирма с трансгранична дейност. Директивата ще действа със задна дата, но министрите намалиха периода на давност на данъчните решения, които ще бъдат разглеждани от 10 на 5 години. На въпрос, дали така не се цели прикриване на сделките между политици и фирми, разкрити от журналистическото разследване срещу Люксембург, финансовият министър, който е ротационен председател на съвета, Пиер Граменя отговори:

Първоначалното предложение на Комисията да се обменят данъчните решения от преди 10 години назад щеше да изисква огромна административна работа. И 5 години е доста дълъг период за днешната глобална икономика. Никой от министрите на масата не се възпротиви на тази разумна времева рамка.

Очаква се текстът да бъде одобрен формално следващите седмици и новите правила да влязат в сила от 1 януари 2017 г.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.