Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив. Георгиева: Основният и допълнителният здравен пакет са стъпка в правилната посока

Снимка: БГНЕС

За всички заболявания, за които пациентите имат нужда да получат незабавно медицинска помощ, нищо няма да бъде променено в реда на обслужването, каза Ивелина Георгиева, директор на Дирекция "Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването, коментирайки в "Преди всички" основния и допълнителен пакет за лечение.

Единствено по преценката на лекаря, при когото те са отишли, примерно за прием в болница или за консултативен преглед, че тяхното състояние позволява лечението им да бъде отложено, да бъде отложено в рамките на някакъв срок, в който няма медицински риск за това, че то ще бъде проведено по-късно. Да речем, че лечението ще бъде проведено след един месец, то ще бъде планувано, пациентът ще получи почна дата за прием в болница и ще отиде, за да бъде приет по т.нар. "допълнителен пакет", като и в двата случая за това ще заплати НЗОК.

Тези здравни реформи са добра стъпка в правилната посока, която е направена балансирано, без много бързане и с внимателно оглеждане на детайлите, каза още Георгиева.

Според д-р Ивелина Георгиева всяка добра идея като пръстовия отпечатък например, която би предотвратила случаите на злоупотреби, трябва да се използва:

Не мисля, че не е реално осъществимо. В момента има работна група, която технически изчиства всички детайли и по мнение на експертите това е напълно реално осъществимо. И при това не е свързано със значителен финнасов ресурс.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна