Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

130 нарушения по строителни обекти е установила трудовата инспекция в Ловеч

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инспекцията по труда в Ловеч е установила общо 130 нарушения по строителни обекти за три месеца - от началото на юли до края на септември.

Над 100  от тях касаят неспазване на правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, докато останалите нарушения засягат трудовите правоотношения с работниците на строителните обекти. 

За отстраняване на констатираните нередности и последиците от тях, инспекторите са дали 117 задължителни предписания, както и са съставени са и 27 акта.

Най-сериозните нарушения, констатирани при проверките, са обезопасяването на строителните обекти, а често се използват необезопасени скелета или липсват предпазни парапети на работните площадки.

Установени са и нарушения при използването и монтирането на електрическото обзавеждане на обектите.  Именно от токов удар през августпочина работник при извършване на строителни дейности в сградата на община Тетевен.

Намалели са обаче нарушенията относно допускането на работа на лица без лични предпазни средства. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.