Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще подпише с Полша договор за обслужване на изтребителите въпреки заплахите на Русия

| обновено на 22.10.15 в 09:30
Снимка: БГНЕС

България и Полша ще подпишат договор да обслужване на изтребителите МиГ-29. Договорът ще бъде подписан на фона на предупрежденията от руската фирма - производител, че това би имало негативни последствия за България.

1,023 милиона евро е публично обявената цена за ремонта на двигател. Шест двигателя ще бъдат първоначално ремонтирани. Според Николай Ненчев 20 дни след подписването ще получим двигатели за един самолет. От полското военно министерство уточниха, че точно заради това условие те ще ползват двата наши ремонтирани двигателя толкова време, колкото България използва полските.

От министерството в Полша уверяват, че няма пречка договорът да бъде подписан въпреки предупрежденията на Русия.

Очаква се ремонтът да завърши до средата на 2016 година. От полска страна уточняват също, че става въпрос не за ремонт, а за модернизация и поддръжка.

Заради състоянието на българската авиация оставка наскоро подаде, а след това оттегли, командващият ВВС генерал Румен Радев. Той заяви наскоро, че преди да бъдат модернизирани, самолетите ни първо трябва да полетят.

Руски представители заявяват от своя страна, че подписването на споразумението крие риск за пилотите и разглежда действията на България като политически. Сред аргументите на военния министър Николай Ненчев за подпис с поляците е и стремежът на страната ни да не зависи от Русия. Договорът трябва да мине през одобрението на парламента.

Очаква се ратификацията на договора да се гласува в Народното събрание след местните избори. Министър Ненчев изрази надежда депутатите да не отхвърлят споразумението. Той разгледа изпитателния стенд край Варшава, където вероятно ще бъдат проверени и българските двигатели на самолетите МиГ: 

Сега имам възможност лично да се убедя в качествата и възможностите на завода. Беше ми съобщено, че са извършени ремонти на 170 двигатели, което е твърде впечатляващо, без нито един инцидент. Ще подпишем договора, което означава, че в рамките на 20 дни ще получим два такива двигателя, които решават на този етап проблема и след няколко месеца останалите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени