Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Иванов: Всичко в българската енергетика трябва да бъде управлявано на чисто пазарен принцип

Снимка: capital.bg

Държавата непрекъснато се намира в конфликт на интереси – от една страна, да бъде регулатор в отношенията между потребителите и доставчиците и от друга – да бъде собственик на много голяма част от активите в енергетиката. Това каза за предаването "12+3" енергийният експерт и заместник-директор на "Овергаз" Светослав Иванов.

Нищо не трябва да бъде закривано, просто трябва да бъде управлявано на чисто пазарен принцип абсолютно всичко в българската енергетика.

Със сигурност днешните решения ще бъдат болезнени за много голяма част от пазара, но никой няма вина за ситуацията, в която се намираме, тъй като тя е резултат от дългогодишно грешно управление.

Светослав Иванов заяви още, че в Германия държавата по никакъв начин не се намесва в преговорите за доставка на газ, а  в същото време е една от най-добре диверсифицираните държави.

Ако държавата се оттегли от енергийния сектор – потребителят решава кой е най-добър, кой му предлага най-изгодни условия. Това ще стане, като се освободят и всички играчи на пазара са поставени при еднакви условия.

Според Иванов се спекулира прекалено много с цената на електрическата енергия:

В рамките на ЕС България е единствената държава, в която толкова много електроенергия се използва за отопление. По-голяма част от европейските домакинства много отдавна са открили, че най-ефективното гориво за отопление и за готвене е природният газ.

Целия разговор на Снежана Иванова със Светослав Иванов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна