Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров поиска от НС разрешение за задържане на Сидеров и Чуколов

Снимка: БГНЕС
За извършеното хулиганство и принуда в сградата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в гр.София на 23.10.2015 г. вечерта, незабавно започна наказателно производство.

На 24.10.2015 г. вечерта материалите от проведеното разследване бяха докладвани на главния прокурор. На 25.10.2015 г. /неделя/ сутринта главният прокурор Сотир Цацаров изготви искания за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов и за тяхното задържане под стража. Днес в 09.00 часа исканията бяха внесени в Народното събрание, съобщиха от прокуратурата.

От събраните до момента доказателства се налага извода, че с поведението си Волен Николов Сидеров и Десислав в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Освен това, Сидеров принудил студентка в НАТФИЗ да предаде мобилният си апарат, с цел да бъдат изтрити от него снимки, като употребил за това сила - държал и стискал китките на студентката, докато тя не пуснала мобилният си апарат.

Законова пречка за наказателното преследване и задържането под стража на Волен Сидеров и Десислав Чуколов е обстоятелството, че те са народни представители в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползват с имунитет.

Главният прокурор е поискал от Народното събрание разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване и задържането на двамата народни представители за извършените от тях престъпление по чл. 325 ал.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 20 ал.2 от НК и престъпление по чл. 143 ал.1 от НК.

Задържане по реда на НПК, след разрешение на Народното събрание не само ще даде възможност наказателните производства срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов да бъдат приключени и ще осигури явяването им пред органите на досъдебното производство. Задържане е необходимо преди всичко, за да бъде препятствано извършването на други общественоопасни деяния от тях, при демонстрираното съзнание за безнаказаност и пълно незачитане на установения законов ред и правата на другите граждани.

Настоящото искане на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане имунитета на Волен Сидеров е трето по ред.

На 12.10.2015 г. главният прокурор поиска от Народното събрание разрешение за наказателно преследване на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за хулиганската проява и причиняване на телесна повреда на двама полицейски служители при изпълнение на службата им, извършена от двамата на 09.10.2015г. в гр. София на ул.“ Г. С. Раковски” до магазин за алкохол и цигари.

До настоящия момент Народното събрание не се е произнесло по направените искания. По първото искане за снемане имунитета на Сидеров за хулиганство и причиняване на телесна повреда на полицай на 06.01.2014 г. на летище Варна, в Софийски градски съд продължава наказателното производство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!