Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членовете на ВСС преговарят с финансовия министър за бюджета на съдебната система

Снимка: БГНЕС
Членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще преговарят с министъра на финансите Владислав Горанов за бюджета на съдебната власт.

Идеята заплатите в системата да се определят всяка година от Народното събрание предизвиква недоволство сред магистратите. В "Преди всички" представляващата ВСС Соня Найденова обвини управляващите в целенасочена политика срещу съдебната власт:

Ако нещата не се случват така, както министърът на финансите вижда разпределението на ресурсите ще последват санкции. Това прозира от неговите изказвания, които не са единични. Винаги сме смятали, че ние като хора, които прилагаме закона, така и всеки гражданин е въоръжен със закона. Това само по себе си му е достатъчно. Изглежда в тази ситуация това няма да е достатъчно и ние ще трябва да изложим и допълнителни аргументи пред министъра на финансите.

ВСС ще се обърне към европейски институции, защото тези институции са задали европейските стандарти, свързани с установяване на върховенството на закона, проявление на което е независимостта на съдебната власт.


Интервюто на Силвия Великова със Соня Найденова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна