Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече пари за заплати и свиване на дефицита обеща Владислав Горанов при обсъждането на бюджета

| обновено на 29.10.15 в 17:52
Снимка: БГНЕС

Повече пари за заплати и свиване на дефицита обеща финансовият министър Владислав Горанов пред социалните партньори. На заседанието на Тристранния съвет те обсъдиха бюджета за 2016 година и актуализацията на тазгодишната финансова рамка. 

Актуализацията на бюджета за тази година се налага заради усилията да се усвоят повече средства от оперативните програми за стария период и неизвършените реформи в някои сектори, което налага да се финансират заплати, поясни Владислав Горанов. Песимистичната прогноза е на касова основа дефицитът през тази година да е 3,3 на сто, но по европейската методология на отчитане ще е под трите процента и ще избегнем наказателна процедура. За догодина се залага дефицит от 2 на сто. Пак за догодина най-големият разход е за пенсии и социални обезщетения  11,9 на сто от БВП. 

В края на декември дефицитът в хазната може да достигне 3,3% заради по-големите харчове за европейски проекти, разходите на общините и на министерствата и най-вече за обезщетения. Догодина дупката в хазната ще се свие до 2% или 1,8 млрд. лева, а финансовият министър поиска помощта на бизнеса и синдикатите в оказването на натиск за реформи в ключови сектори например, в отбраната и вътрешните работи.

Бизнесът и синдикатите поискаха повече пари за наука, образование и социални дейности. Например, 24 милиона лева за учените от БАН.

Нивата на заплащане на младите учени, на специалисти с висше образование, са на нивата, близки до минималната работна заплата, заяви Димитър Бранков от Българската стопанска камара.

Синдикатите виждат необходимост за повече енергийни помощи. Пламен Димитров от КНСБ прогнозира ръст на цените на енергийните ресурси заради либерализацията на пазара:

Първоначално, поне със сигурност около 15-20 процента, при либерализация на пазара догодина и оценката, че 40-50 процента от домакинствата са в енергийна бедност.

При обсъждането на Бюджет 2016 от КНСБ заявиха, че в рамките на 5-те процента увеличение на разходите за заплати може да се повдигнат и заплатите на заетите в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Националния осигурителен институт (НОИ). 

И за Касата, и за НОИ да се намери формулата на компенсирана основа поне 5% да плащат средства за работна заплата, с които да дадем глътка въздух след петгодишно ли, колко стана вече, замразяване на доходите и на пенсиите. Както си говорихме, хора няма вече, хора за нищо няма, допълни Пламен Димитров от КНСБ.

Финансовият министър Владислав Горанов благодари за конструктивния диалог и помоли за подкрепа социалните партньори, когато води дебатите за пари в отбраната и сигурността, за да се пребори с политическия популизъм:

Защото популизмът, колеги, е по-лошо от алкохолизма, защото алкохолизмът е нещо индивидуално, като заболяване и преживяване, докато популизмът е абсолютно такава общонационална зараза и тя е като цялостно качество на правене на политика.

Горанов призна, че през бюджета може да оказва единствено натиск за реформи, но не и да ги направи:

Независимо че е вярно, че ако се мести гробище, не можеш да разчиташ на помощ отвътре, все пак тази инициатива за промяна в отделните сектори би трябвало да среща подкрепа от самите ресорни министри. В противен случай ще върнем образа на предишни финансови министри, които силово и арогантно са налагали определени тези.

Утре на извънредно заседание правителството ще обсъди бюджетната рамка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени