Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите срещу корупцията в Румъния, поставени са конкретни искания

Николае-Кристиян Шурубару: В Румъния има осъдени публични фигури, докато в България няма такива случаи

| обновено на 07.11.15 в 11:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румъния се справя по-добре с корупцията, защото вкара в затвора висши политици, заяви в интервю за "Хоризонт" румънският експерт Николае-Кристиян Шурубару, който преподава политически науки в университета в Единбург. Румънският експерт изрази учудване, че в България няма нито един осъден управляващ:

В Румъния ние имаме високопоставени политици, служители на институциите и изобщо публични фигури, срещу които имаше отправени обвинения и част от които влязоха в затвора. В България няма такива случаи и това е голямата разлика между двете страни. Смятам, че е много тревожно, защото е ясно, че нашите две държави имат еднакви проблеми по отношение на корупцията.

Според румънския експерт Николае-Кристиян Шурубару протестите, довели до свалянето на правителството на Виктор Понта, могат да се сравнят с тези в България от 2013-та година - срещу правителството на Пламен Орешарски.

Има огромна опасност едно лошо управление да се замени с друго след парламентарните избори в Румъния, заяви в интервю за "Хоризонт" Николае- Кристиян Шурубару. Според него и в двете страни се е образувало едно ново, модерно общество, което иска и модерно управление:

Ние може да разчетем тези протести като експлозия на социалното недоволство, което се е трупало във времето. Ако говорим за причините за социалното недоволство, което се трупаше с години, мисля, че някои от тях са напълно ясни - например, липсата на връзка между политиците и обществото, както и че за последните 25 години много политици се провалиха в това да дадат решения на обществото, които да направят живота на хората по-добър. Знаете, че за този период се появи ново общество, но все още има много хора, които не живеят добре или направо казано, живеят в бедност. Проблемът е, че политиците не просто не решават проблемите, но и правят нещата по-лоши. Те печелят от европейските фондове за себе си или намират добри места за своите приятели и роднини. Така че със сигурност има много натрупано напрежение, за да се стигне до демонстрациите по улиците, подпалени от трагедията в дискотека "Колектив" преди седмица.

Около 15 000 души участваха в демонстрации в Букурещ и други големи румънски градове снощи, за да изразят гнева си от корумпираната, според тях, политическа класа, седмица след пожара в дискотека, в който загинаха 32 души, предаде Франс прес.

Твърде много корупция, твърде малко правосъдие, Корупцията убива, скандираха демонстрантите в четвъртия пореден ден от протести, които в сряда доведоха до оставката на правителството на социалдемократа Виктор Понта.

Вчера протестиращите връчиха на президента петиция с множество искания за промени в политическия и икономическия живот на Румъния. Сред исканията са: да бъде намален броят на депутатите до 300 души от сегашните близо 800; да отпадне имунитетът на парламентаристите; случаите на корупция сред политиците да минават по бързо прозиводство; при доказан случай на корупция за политик, да му бъде отнето пожизнено правото да заема публична длъжност.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени