Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата поиска доживотен затвор за стрелеца от Лясковец, защитата иска опрадвателна присъда

Снимка: Катя Чорова

Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за т.нар. стрелец от Лясковец Петко Петков, който уби командос и рани още петима при тяхната акция в дома му.

И частните обвинители, и държавните обвинители настояват за максимално наказание, а от своя страна защитата на подсъдмия иска оправдателна присъда:

Ние считаме, че акцията е незаконосъобразна и поради това, той е действал в условията на неизбежна отбрана, защитавайки живота си, себе си и дома си. Когато имаме института на неизбежната отбрана, нямаме престъпление. Когато някой се отбранява в рамките на закона, той може да навреди на друг, защото другият е действал противоправно. Той просто трябва да си отиде в къщи, ако има оправдателна присъда. Ние търсим оправдателна присъда за господин Петков, заяви Виктор Костов, един от адвокатите на Петков.

Пледоариите в Окръжния съд във Велико Търново по наказателното дело срещу Петко Петков протекоха при закрити врати заради съдържащата се в материалите по делото класифицирана информация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна