Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Огнянова: Заличаването на Фонд "Радио и телевизия" увеличава риска от зависимост на БНТ и БНР

Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

Правителството внесе преди дни в Народното събрание проект за изменение на Закона за радиото и телевизията, с който иска да промени финансирането на БНР, БНТ и СЕМ. В момента обществените медии и регулаторът се финансират чрез субсидии от бюджета. Предложението е от догодина това да става чрез трансфери.
 

Основният проблем в обществените медии е свързан с начина на финансиране. В момента принципът на финансиране, т.е. колко средства отиват за БНТ и БНР, е на един час програма. Това решение е отпреди 18 години и то показа своите недостатъци, коментира в предаването "Преди всички" експертът по медийно право Нели Огнянова.

Според нея в законовите предложения има един друг важен момент и той е свързан с таксите от аудиторията като източник на финансиране:

Замяната на този източник – такси от аудиторията, с друг модел, всъщност е оправдано, но това не произтича от Закона за публичните финанси.

Заради промени именно в този законопроект се налага да бъде направена и промяната в Закона за радио и телевизия, и обществените медии и регулаторът да започнат да се финансират не чрез субсидии от бюджета, а чрез трансфери.

Друга промяна в законопроекта предвижда закриване на съществуващия досега Фонд "Радио и телевизия". Това обаче е направено без оценка на въздействието, подчерта Нели Огнянова:

Според мен трябва да се направи оценка, баланс на плюсовете и минусите, да се вземе предвид, че през тези години всички идеи за реформа са свързани с присъствието на фонда и че фондът е важен. Той, от една страна, опосредства връзката с държавата, от друга страна, допуска диверсификация на източниците, от което пък директно следва възможност за по-голяма независимост на медиите. В този смисъл аз изпитвам известна изненада, защото не знам каква е позицията на обществените медии и не смятат ли те, че заличаването на фонда не е в техен интерес, защото така връзката с държавата остава пряка. Освен това се губят ред от предимствата, които фондът позволява.

Според медийния експерт е трябвало да се върви към развитие на уредбата, която не работи, а не фондът да бъде заличен и усилията да бъде върнати на нулата и в среда отпреди наличието на Закона за радиото и телевизията.

Идеята за контрол върху обществените медии винаги ни е съпътствала. На мен ми е трудно в момента да преценя дали със заличаването на фонда опасността се увеличава, но съм склонна да мисля, че да, коментира още Нели Огнянова.

Цялото интервю с Нели Огнянова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени