Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слухове за белгийско участие в Парижките атентати разследват от Брюксел

Снимка: БТА

Федералната прокуратура в Брюксел разследва данните за белгийско участие в Парижките атентати.  

В  петък вечерта Белгия въведе строг контрол по границата си с Франция. На магистралата А2 на белгийско-френската граница  е установен контролно-пропускателен пункт с бариери. Масови проверки на багажи и документи за самоличност се извършват на всички пътуващи за Франция с международните влакове и самолети. Подсилена с контролни мерки е жп гара "Юг" в Брюксел и летищата. 

Военни части управляват френското посолство в Белгия и други ключови обекти, свързани с френските интереси в кралството. Свободното движение между Франция и Белгия не е спряно, но е в сила Шенгенското изключение, че държавите-членки могат временно  да въвеждат граничен контрол в случай на сериозна заплаха за вътрешната сигурност.

Френските власти ни съобщиха самоличността на двама загинали белгийци и техните семейства са уведомени, заяви външният министър Дидие Рейндерс, който нито отрече, нито потвърди информациите за белгийска връзка с атентатите.

Според националната телевизия в една от колите на терористите са намерени талони за паркинг от брюкселското предградие Молембег. Друг свидетел, цитиран от вестник "Монд" твърди, че автомобил на атентаторите е имал белгийска регистрация.

Вътрешният министър Ян Ямбон призна, че тази версия се разследва:

Чух тези слухове, но федералната прокуратура в Брюксел води разследване в постоянен контакт с колегите им в Париж. Слуховете се взимат много сериозно, но няма резултати.

Знамената пред сградите на НАТО и на европейските институции бяха свалени наполовина в знак на траур.

Тероризмът никога няма да победи демокрацията , обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече случилото се най-отвратителен терор ,а председателят на Европейския съвет Доналд Туск  определи атаката в Париж като престъпление срещу цяла Европа.

В неделя Юнкер и Туск ще бъдат в Анталия, където започва срещата на Г20.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени