Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Връщането към границите между европейските държави би означавало преосмисляне на идеята за ЕС

Снимка: БГНЕС

"Разпукването" на Европа, появата на ясни разделителни линии по отношение на опазването на външните граници на Европейския съюз (ЕС) и по отношение на разпределителния квотен принцип за бежанците, коментира в "Хоризонт до обед" Весела Чернева, директор на софийския клон на Европейския съвет за външна политика.

Разделителните линии са доста сериозни и трябва да си даваме сметка за това. Най-напред трябва да видим какъв ще е отговорът на ЕС на призива на френския президент, който той обоснова с член 42 от договора за ЕС. Този член предполага всички страни от Съюза да могат да подпомагат, включително и военно, страна, която е военно нападната от чужда сила. Така че реакцията на този призив трябва да видим как ще се материализира. Невъзможността ЕС да се справи с опазването на външните граници предизвика това вдигане на огради и стени между страните - членки, затваряне на граници между страни - членки, което е много опасно в това общоевропейски пространство на свободно предвижване
, каза Весела Чернева.

Според нея проблемът с това, че не могат да бъдат опазени външните граници, води до връщането към идеята за граници между европейските държави, което би означавало преосмисляне на цялостната идея за Европейския съюз:

Издигането на вътрешни граници е първият много тревожен сигнал. Другият е, разбира се, как се възползват политически сили от него, защото виждаме, че цялото това националистическо, популистко движение в европейската политика набира сила.

Цялото интервю на Ирина Недева с Весела Чернева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени