Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът е на ръба на постантибиотична ера

Светът е на ръба на постантибиотична ера, предупреждават учени, след като открили бактерия, резистентна на медикамент, изплозван само в случаи, когато всяко друго лечение не дава резултат. При изследване на китайски експерти мутирал ген на бактерия се оказал резистентен на лекарството колистин у пациенти и животни. Устойчивостта на гена се разпространила в няколко бактериални щама, включително на ешерихия коли и пневмония.
 
Според говорителя на СЗО Елизабет Тайлър резистентността може да се разпространи по света и да увеличи спектъра на нелечимите инфекции:

Мисля, че е изключително сериозно. Колистин е лекарството, което се използва в краен случай, когато всяко друго лечение на обикновени инфекции не е дало резултат. Много е притеснително, че има резистентност срещу него. Но още по-притеснителен е механизмът на резистентността – това, че може да се разпространява лесно между различни биологични видове. Така че е вероятно да се разпространи в световен мащаб.

Ако бактериите станат напълно резистентни на лечение, или се стигне до т.нар. "антибиотичен апокалипсис", медицината буквално ще се върне в Средновековието, коментира Би Би Си. Обикновените инфекции отново ще станат смъртоносни, а терапиите след операции и срещу ракови образувания, които се основават на антибиотици, ще са заплашени от провал.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!