Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланиците на страните от НАТО заседават на извънреден съвет в този час в Брюксел

НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради случилото се с руския самолет, посланиците на страните от НАТО се събират в този час в Брюксел.

Северноатлантическият съвет е основният политически орган за приемане на решенията от НАТО. Най-често той наистина заседава във формат постоянни представители на 28-те страни и извънредната среща днес ще бъде в същия състав, в който се събират те всяка седмица в Брюксел.

Очаква се турският посланик в НАТО  Мехмед Фатих Чейлан, който без да поставя искания за конкретни действия от Алианса, само да запознае колегите си с детайлите и обстоятелствата около свалянето на руския самолет от армията на Турция и мотивите за него.

Това не е първата подобна среща - на 5 октомври Турция поиска извънредно заседание на Северноатлантическия съвет на НАТО,  след като два руски самолета тогава нарушиха въздушното турско пространство в провинция Хатай по сирийската граница. Още тогава последва остра реакция и предупреждение за Русия от страна на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви, че не става дума за случаен инцидент.

В миналото на два пъти Турция искаше заседания, съгласно член 4-ти на основополагащия  Вашингтонски договор на НАТО, какъвто не е случая днес. Този член задължава съюзниците да проведат политически консултации, ако страна -членка почувства заплаха за териториалната си цялост, политическата си независимост или сигурността си.

На 28 юли това лято беше последната такава среща заради терористичният атентат на "Ислямска държава" (ИДИЛ) в турския град Суруч, при който загинаха над 30 души.

Тази вечер след заседанието на посланиците генералният секретар Столтенберг отново ще направи изявление за медиите, като по информация на БНР, тонът в комюникето ще бъде смекчен с призив за успокояване на напрежението.

Впрочем в същият дух вече се изказа и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, въпреки че официална позиция все още няма от нито една институция на Европейския съюз, включително и от Върховния представител на Съюза по външната политика и сигурността. Туск написа в социалната мрежа "Туитър", че в този опасен момент, след свалянето на руски самолет, всички трябва  да запазят хладнокръвие.

Очакваме подробности след заседанието на посланиците от НАТО.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени