Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В петък НС разглежда законопроекта за ратификация на договора с Полша за МиГ-29

Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха да разгледат в петък законопроекта за ратификация на Споразумението между Полша и България за осигуряване на логистика за самолетите МиГ-29. Документът ще бъде точка първа на заседанието, стана ясно от гласуваната седмична програма за работа в пленарната зала.

Споразумението си поставя за цел да осигури, в краткосрочен план, летателната годност на самолетите за охрана на въздушното пространство на страната ни. С него се регламентират и условията за плащане за извършените ремонти на двигателите. Министър Николай Ненчев каза, че отлагането и било по технически причини, без да ги уточни.

Разговорите, които проведох с парламентарните групи преди седмици дават достатъчно основание за много ясна и категорична подклрепа по отношение на това споразумение. Не беше ясно дали ще ни стигне времето днес. Преценихме, че е по добре в петък сутринта. Всъщност има ли голяма разлика.

Министър обвърза изпълнението на договора с ратификацията му от депутатите, надявайки се тя да стане Бързо. Близо месец след подписването на договора обаче ратификацията не е факт. В договора също има важни срокове Полша да ремонтира четири двигателя за 6 месеца след доставката им, а страната ни да получи 2 полски двигателя 20 дни след подписване на договора. И двете условия не са изпълнени, става ясно от думите на Ненчев.

Двата двигателя ще бъдат получени 20 дни след ратификацията на споразумението.

Сделката с Полша е на стойност около 12 милиона лева. Министър Ненчев ще поиска комисия да проверява твърденията на представителя РСК МиГ Александър Александров, че изтребителите ще бъдат ремонтирани със стари части от  Полша. Ненчев предупреди, че комисията може да се заеме и с по стари договори за ремонта на МИГ-овете.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна