Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Ваня Кастрева: „София е заредена с мъдростта на времето“

Ваня Кастрева
В „Кой кой е“ ви каним на среща със зам.-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева, с която говорим за София, за родното образование, потапяме ви в нейния богат и колоритен живот.

Повече от две десетилетия професионалният път на Ваня Кастрева неизменно е свързан с българското училище и развитието на българското образование, като от 2006 година Кастрева оглавява Регионалния инспекторат по образование в столицата. През лятото на 2014 г. Ваня Кастрева става служебен заместник-министър на образованието – длъжност, която заема и в настоящия кабинет.

В младостта Ваня Кастрева последва съвета на баща си, който е приятел с Николай Генчев, и завършва история в Историческия факултет и магистратура по теория и управление на образованието в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. 

Личностните качества помагат на тази изключително дейна българка да се реализира в различни сфери - като творец, учен, политик и общественик. Била е редактор на документална литература в издателство „Младеж”, учител по история в училище „Акад. Михаил Арнаудов” и директор на 2-ро училище „Акад. Емилиян Станев”. Ръководи и участва в международни проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и програма „Административен капацитет“, докторант е на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ - катедра „Педагогика и управление на образованието“.

Ваня Кастрева не спира да се преквалифицира, както и да мисли за качеството на обучението от най-малките граждани до най-зрелите учащи се в страната. За първи път пред Радио София тя разказва за щастливото си детство в столицата, интересни спомени от първата си среща с училището и с добрия педагогически опит.

Работейки самостоятелно или в екип, Ваня Кастрева успява всекидневно да гради съдбите на десетки, стотици и хиляди души. Убедена е, че отговорната мисия на учителите, на всички педагогически специалисти  и на родителите е да подпомогнат децата да открият себе си и да направят правилния избор за своето образование и бъдеща реализация. Превърнала е образованието в своя съдба, професия и начин за самоусъвършенстване. А от нейната работа от десетилетие зависи професионалната реализация на стотици хиляди млади хора.

Директор на училище, началник на Инспекторат по образованието – София-град, заместник-министър на образованието и науката – Ваня Кастрева заема все по-високи управленчески длъжности, но без да губи от своя женски чар.

Освен успешна професионална кариера, тя е майка на две деца и баба на сладко внуче. В свободното време обича да пътува, да чете и домакинства, да играе тенис, като именно на тенис корта открива и своята любов. Сред любимите й места за отмора в София е Драгалевският манастир.

Няма нищо по-хубаво в нашата държава и в нашата столица от това да има повече по-образовани, интелигентни и добре реализиращи се граждани. А това до голяма степен зависи от всекидневните решения, които взема в своята работа Ваня Кастрева. Според нея доброто решение е знак за професионализъм, чувствителност към личностните и обществените потребности.

Как се е променяла според нея в годините София и дали нашата столица ще стане истински град на Светата Премъдрост ще научите след срещата с историка-педагог, общественик и държавник Ваня Кастрева.

Приятно слушане!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна