Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Правителството стои твърдо зад здравната реформа

| обновено на 01.12.15 в 12:23
Снимка: БГНЕС

Правителството стои твърдо зад здравната реформа, обяви премиерът Бойко Борисов по време на форум "Власт, лекари и пациенти заедно в реформата":

За НЗОК сме дали 129 млн. лв. повече за следващата година. Продължава тази практика да изпълним програмата, че здравеопазването е приоритет. Това, което прави МЗ, започва да дава резултат. Тук-таме проскърцва системата, защото е много сладко да се печели от лекарства. Министърът има пълната ми подкрепа, на мен и на правителството, да стигне докрай в здравната реформа. За догодина съм поел ангажимент да има 20 млн. лв. повече за спешната помощ. Реформата ще продължи, подчерта Борисов.

Не може толкова милиарди да се харчат години наред и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и по-голяма заболеваемост, допълни премиерът:

Винаги имаме недоволни, винаги си имаме и такива, когато бизнесът им намалее, ще бъдат нещастни. Цял живот щастието на едни се гради върху нещастието на други. Не може едни болници да работят по всички теми, а други само по тези, които са високо платени. Това ли иска да внуши министър Москов, ако трябва да го преведа на по-разбираем език. Този който пие ракия, пуши цигара, яде  сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли болниците да му платят лечението.

От април догодина болниците, които лекуват комплексно своите пациенти, ще получават повече пари. Това ще залегне в Националния рамков договор за 2016 година, като цените на клиничните пътеки остават еднакви за всички, но бюджетите ще се определят чрез коефициент за компетентност на болницата, каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на форума. Това е съгласувано с Българския лекарски съюз и Здравната каса:

Различните видове  болници не могат да търпят повече този начин на финансиране. Наистина средната стойност, която получават като стойност на клиничните пътеки, не отчита характеристиките, спешността, апаратурата, количеството пациенти, клинично тежки пациенти, които те приемат, облагодетелства едни, кара, грубо казано, да гълтат вода големите структуроопределящи болници. В много добър синхрон сме с Лекарския съюз, със съсловните организации и с надзора на Касата, за реална методика, даваща ясно остойностяване на стойността на преминал пациент през всяка една болница, защото всяка една болница е различна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!