Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуалната реалност и новите предизвикателства пред човечеството

Виртуалната реалност навлиза все повече в ежедневието ни - от играта "Втора реалност" до днес, когато можем да сложим очила, с които компютърният екран да стане триизмерен, до разработките, които Google прави за умните вещи. Във виртуалния свят всеки получава тялото, което желае, казва д-р Стоян Ставру:

Човек, който никога не е вървял, тъй като се е родил без крака, може да се научи да ходи виртуално. Човек, който обича да се разхожда и го прави всеки ден, без да се замисля за това, може да експериментира виртуално с тялото на човек без крайници, за да разбере с какви проблеми се сблъсква този, който не може да ходи. От една страна виртуалността овластява и дарява с физически непостижим опит или поне се доближава до такъв опит. От друга страна, обаче виртуалността има потенциал да засили емпатията между хората.

Д-р Ставру смята още, че виртуалността дава възможност за експериментиране с различни самоличности:

Създаването на множество профили в различни социални платформи е и начин за изобретяване на комплект от идентичности, които в последствие могат да бъдат специфичен личен ресурс. Способността на хората да влизат и излизат от различни роли е високо ценена в нашия специализиран свят. В този смисъл виртуалното обучение да бъдеш себе си през различни дигитални идентичности и поведение има важно значение и за живота ни във физическия свят.

Вече съществуват и технологии, които позволяват през камерата на мобилния телефон да осъществят анализ и мониторинг на емоционалното състояние на човека. 

Още за новите предизвикателства, които отправя към нас виртуалната реалност, можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна