Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателната активност на втория тур на местните избори във Франция е значително по-висока

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските избиратели отново са призовани до урните за втория тур на регионалните избори, след като миналата неделя крайнодясната партия Национален фронт се наложи като първа сила в почти половината области.

Избирателната активност във Франция днес е видимо по-висока в сравнение с първия тур на регионалните избори миналата неделя. До обед близо 20% бяха отишли до урните. Най-силно е участието в районите, където крайнодесният Национален фронт поведе на първия тур, но въпреки този успех победата му на балотажа не изглежда сигурна. В двата окръга, където партията на Марин льо Пен се наложи най-убедително (около 40%), според предварителни проучвания днес тя рискува да загуби от умерено десните републиканци, след като социалистите се оттеглиха в тяхна полза. В повечето области обаче балотажът е между трите основни политически сили и всеки глас е решаващ за резултата,
Републиканците, ръководени от бившия президент Саркози, които отказаха всякакви отстъпки в полза на левицата, се борят да отстоят победата си от първия тур в четири региона, а социалистите се надяват на три, след като на много места получиха подкрепа от еколозите и крайната левица. В Париж битката е между социалисти и републиканци при почти равни шансове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени