Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нзабравимите

„L'amour en heritage“ - Нана Мускури

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме една гъркиня, която днес е на 81 - прекрасната Йоана, станала известна като Нана Мускури. Родена е на остров Крит, но когато е на 3, семейството й се мести в столицата Атина. Учи класическо пеене в консерваторията, но същевременно пее джаз в различни клубове и когато професорът й разбира за това "увлечение", й забранява да се яви на изпита за завършване. Така и така, Нана напуска академията, продължава да пее джаз, а срещата с известния гръцки композитор Манос Хаджидакис и участието на нейна песен във филм за Гърция по немска телевизия й носят известност в и извън страната.

През 1960-та Нана Мускури се мести в Париж, вече пее основно на френски, даже представя Люксембург в конкурса Евровизия. Две срещи с големи музиканти носят нови награди и нови хоризонти за нея - първата е с Мишел Льогран, който пише за нея няколко песни, включително "Шербургските чадъри" и, малко по-късно Куинси Джоунс, който продуцира неин албум на английски, а Хари Белфонте я кани на турне.

Тогава се появява темата за очилата на Нана Мускури, защото той поставя изискване тя да ги замени с лещи... но тя отказва и така очилата с плътни черни рамки си остават "нейна запазена марка".

През 1978 идва големия успех за певицата във Франция с албума „Le Jour où la colombe“. И сега ще слушаме Нана Мускури именно с една песен на френски, написана от един невероятен дует - Владимир Козма и текстописеца Пиер Деланое, наричан "папата на френската музика".

Песента се нарича „L'amour en heritage“ и у нас е известна и от сериала "Дъщерята на Мистрал". Ето я - Нана Мускури!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна