Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "Избери, за да помогнеш" ще подкрепи напускащи домовете за деца без родители

| обновено на 17.12.15 в 18:04
Снимка: Райфайзенбанк

Тази година кампанията "Избери, за да помогнеш" ще подкрепи финансово проекта  на фондация "Конкордия България" за самостоятелен старт на младите хора, напускащи домовете за деца без родители у нас. От 2008-ма година насам 650 младежи са преминали през услугата "Здравей", която предлага храна, легло и човешко присъствие на тези, които са в затруднено положение. През 2014-та година са посрещнати 116 младежи, на които е оказана помощ. Можете да подкрепите работата на екипа на фондацията като се включите в кампанията "Избери за да помогнеш". Това може да стане като изпратите SMS с текст DMS CONCORDIA, изписано на латиница, на кратък номер 17 777.

Диляна Гюрова, изпълнителен директор на фондация "Конкордия", разказа пред "Хоризонт", че в центъра за временно настаняване се предоставят подслон, храна, топъл душ, чисти дрехи, консултация с психолог:

Този център отговаря на едни базови потребности, но много често хората, които идват при нас, идват директно от улицата и имат нужда от по-комплексна помощ извън тази базова помощ.

Фондацията разполага с 22 места в центъра за временно настаняване и с 15 места в преходно жилище. Има на разположение и т.нар. наблюдавано жилище, като идеята е занапред да се разкриват още такива жилища като ценна услуга между институцията и напълно самостоятелния начин на живот, обясни Гюрова:

Стремим се да опазваме младите хора от паразити на съвременното общество като бързите кредити и комарджийството, защото младежите, които се настаняват при нас, по нищо не се различават от останалите хора и нито един порок, нито една слабост не им е чужда.

Фондацията работи и за повишаването на финансовата грамотност и общата култура на младите хора в прехода между институционалния и самостоятелния живот. Предлагат се допълнителни услуги като търсене и подкрепа при намиране на работа.
При някои от младежите има много дефицити, натрупани в процеса на дълъг престой в институциите и те имат нужда от по-продължителна подготовка, за да станат самостоятелни, подчерта Диляна Гюрова:

В социалната работа не може да има 100% успеваемост. Когато работиш с уязвими групи, ти си наясно с това. Ние сме много щастливи с младежите, които успяват, отделят се от институцията и стават функциониращи в обществото хора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени