Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха пощенска марка по повод избирането на Пловдив за Европейска столица на културата

Снимка: БГНЕС

По повод избирането на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година беше пусната пощенска марка, която беше валидирана на тържествена церемония в сградата на Община Пловдив.

На новата марка е изобразен Античният театър, а автор е художничката Татяна Узунова, специалист в областта на филателните миниатюри.

Като припомни, че градът извоюва в не лека конкуренция титлата "Европейска столица на културата", председателят на парламента Цецка Цачева призова от тук нататък политиците да не се щадят, когато работят за населеното място, защото през 2019 година Пловдив ще бъде синоним на България. 

Цачева определи днешния акт по валидирането на пощенската марка като стъпка по пътя, който всички институции предстои да извървят в следващите години заедно:

СнимкаС една единствена цел -  да направим възможно най-популярни историческите забележителности, както и начина, по който гражданите на Пловдив ги съхраняват и ги предават на нас, настоящите граждани на България, но и на бъдещите поколения.

Министърът на туризма Николина  Ангелкова изрази увереност, че с избирането на Пловдив за Европейска столица на културата броят на туристите в града ще се увеличи чувствително. 

Кметът на Пловдив Иван Тотев подчерта от своя страна, че първата валидирана пощенска марка с изображението на Античния театър ще бъде предоставена на Регионалния исторически музей.

Всяка година ние планираме да издаваме по една такава марка до 2019 година, която да представя нашия град и която да намери място не само в обращение, но и в колекциите на колекционери.

Хилядолетният Пловдив е истинско културно средище и затова беше избран за Европейска столица на културата. Едва ли има по-добро средство за отбелязване на това събитие, допълни заместник-министърът на транспорта и съобщенията Валери Борисов,  който уточни, че Античният театър два пъти досега е присъствал на марки - веднъж през 80-те години на миналия век и за втори път през 2002 година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени