Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Сивов: Човек влиза във вечността с мярата, с която се е научил да обича

Снимка: БГНЕС

Бъдни вечер и Рождество Христово са тези празници, които някак по благодат ни дават да усетим непосредствено тази Божия любов, с която са свързани.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Пламен Сивов - създател на фондация „Покров Богородичен” и част от акустичната група Точка. БГ, която ще проведе концерт на 10-и януари от 18.30 часа в Студио 5 на НДК.

Трагедията на нашето човешко съществуване е, че Божията любов е тук  и сега, но от нас се изисква да направим избор и този избор е колкото прост и лесен, така и много труден. (…)Всичко, което е около нас и което ни заобикаля – култура, медии, обществено говорене, цялата ни съвременна атмосфера до голяма степен възпрепятства това възприемане.

Според Сивов музиката, поезията и всички човешки занимания са до време:

Те не са това, с което човек ще влезе във вечността. Човек влиза във вечността с мярата, с която се е научил да обича.

Ще бъдем съдени не по това, което сме постигнали или социалните роли, които сме играли, или успехите, които сме имали в една или друга сфера, а заради изборите си – както големите, така и ежедневните малки избори спрямо околните.

Големите промени, големите трагедии и големите постижения на отделните нации са свързани с личния избор, който всеки един от нас прави. Това, което може би драматично ни липсва в момента, е да видим примери в лидерите на нашето общество, на тези, които са най-видими, най-начело, да видим примери на елементарна почтеност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени