Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руския духовник Всеволод Чаплин прогнозира катастрофа през 2017г., ако се премълчават проблемите в страната  

Протоиерей Всеволод Чаплин
Снимка: Николай Кръстев

Русия е заплашена от катастрофа, прогнозира известния руски духовник Всеволод Чаплин, които оглавяваше отдела за междуцърковните отношения и обществото.Той бе уволнен от руския патриарх Кирил преди дни. След свалянето си от длъжност отец Чаплин каза, че президентът на страната Владимир Путин ще попадне в Рая, но му препоръча повече смирение и честност в отношението към Бога и Светото Евангелие.
Според руския популярен духовник Всеволод Чаплин, безнравствените елити, които пречат трябва да отидат в миналото и да не пречат на Русия да върви напред. И, за да не се стигне до революция, нужно да се предлагат модели за мирно преустройство на Русия и на обществото и. Той прогнозира, че без широка идейна свобода и обществена дискусия, Русия е заплашена от катастрофа през 2017 година:
"Някои смятат, че може да се минимализира обществената дискусия и да не се забелязва какво става в главите на хората и така ще доживеем до 2017-2018 година. Господа, така няма да стане. Ако се опитаме да премълчим някои проблеми, ние можем да отложим катастрофата, за една или две години, но с това ще я направим неизбежна."
Преди дни той бе уволнен от руския патриарх Кирил, след като близо 17 години оглавяваше два важни отдела в Московската патриаршия - първият по външните въпроси, а в последствие и този по междуцърковните отношения и връзките с обществото. Отец Вселовод Чаплин каза, че отстраняването му от руския патриарх е бил очакван от него ход, защото той си е позволявал не винаги публично да се съгласява с Главата на Руската Православна Църква и дори някои от действията му да ги поставя под съмнение. 
Духовникът се обяви и против назначаването на редица хора в обкръжението на патриарх Кирил в Светия Синод на Руската Църква и в ръководените от него два отдела през последните 10 -12 години, без да е имало непосредствена нужда от това. След свалянето си от длъжност отец Чаплин, коментира, че президентът на Русия Владимир Путин ще попадне в Рая, но му препоръча повече смирение и честност в отношението към Бога и Светото Евангелие.
Протодякон Андрей Кураев от Руската Православна Църква, обяви отец Всеволод Чаплин за атеист и циник. Според него изказването на Всеволод Чаплин, с което подкрепи преди три месеца руското военно участие в гражданския конфликт в Сирия, обявявайки го за «свещено», което предизвика негативна реакция в арабския свят и проблеми пред руското външно министерство е вероятната причина за уволнението му от патриарх Кирил.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна