Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишават се банковите такси за обслужване на сметки

Банковите такси за обслужване на различни видове сметки са поскъпнали, съобщи пред "Хоризонт" експертът от финансовия портал "Моите пари" Иван Стойков. Заради затегнатото кредитиране, банките не могат да печелят от лихвите по заемите, което налага увеличаване на такси за обслужване. 

Все по-често се налага тенденцията за използване на множество банкови продукти от една институция, а не за разделянето им в различни банки. Обикновено това е банката, от която имаме кредит, а това се отразява върху таксите, обясни Стойков.
При кредити корекции в таксите като че ли чак толкова няма. Там има други неща, които се променят, например, ползването на свързани продукти, които са съответно с някакви такси. Там има корекции
Дори и таксите за обслужване на кредитите да не се променят, таксите за другите продукти, които сме задължени да ползваме, поскъпват:
Хората, които ползват други продукти, различни от кредити, например, със сигурност го усещат. Това са хората, които имат, примерно, дебитни карти, които имат само разплащателни сметки, дори при кредитни карти. 
Според Иван Стойков причината за поскъпването на повечето банкови такси е:
В банковата система има много депозити, акумулирани, а има незадоволително кредитиране, то банките компенсират тези намалени приходи от лихви съответно с корекции в таксите по продукти и услуги, които предлагат.
Освен обединението на сметките в една банка, се очертават нови тенденции и при кредитирането, коментира Румен Радушев от една от водещите банки.
Дори статистиката на БНБ показва, че единствено потребителското кредитиране расте, макар и минимално с процент, два за банковата система. За сметка на това, примерно, жилищното кредитиране и корпоративното такова, все още не може да навакса и да подкрепи напълно икономиката.
Според експертите, лихвените равнища и при кредитите, и при депозитите ще останат ниски догодина. 
Лихвената статистика на БНБ за ноември показва, че на месечна база има минимално увеличение на годишния процент на разходите по потребителски кредити и жилищни кредити в евро. На годишна база, спрямо същия месец на 2014-а година, цената на кредитите, както доходността на депозитите, намаляват.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна