Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трусовете в ДПС и рисковете пред страната

Снимка: БГНЕС

Трусът в ДПС в края на 2015 година коментираха в предаването "Неделя 150" проф. Евгения Иванова – преподавател в Нов български университет, социологът Андрей Райчев и акад. Георги Марков.
 

Според Андрей Райчев конфликтът, който се разрази в ДПС, е първи голям трус за самото движение, но и трус за България.

Неприлично е мълчанието на левицата, неприлично, безотговорно; елементарни и създадени като за идиоти са коментарите на десницата, коментира реакциите след свалянето на Лютви Местан Райчев.

Проф. Евгения Иванова смята, че външнополитическата връзка на събитията в ДПС малко се преиграва:

По-скоро съм склонна да мисля, че това е вътрешен ДПС проблем, който тлее отдавна. Сегашният триумвират, който ръководи временно ДПС, отдавна, още докато Доган беше председател, твърдеше, че Лютви Местан е прекалено либерален. Тези конфликти зрееха в ДПС отдавна и е много възможно сега те да са набрали скорост. Възможно е да са намесени и финансови интереси. Възможно е и Местан да е излязъл от опеката на почетния си председател. Ако съм права, мисля, че в такъв случай заиграването с Турция от страна на Доган и обвинението към Местан, че вкарва партията в ръцете на Турция, е много по-опасно.

По казуса с трусовете в ДПС, акад. Георги Марков посочи, че не е тайна, че преди няколко години турският президент Реджеп Ердоган се опита да отстрани Ахмед Доган и да го замени с Касим Дал:

В Анкара и политици, и вестникари го компрометират. Там се говори за "нашата турска партия" в България. Там е конфликтът. Той се справи с Касим Дал, сега се справи с Лютви Местан./…/ Не може един министър председател ( Ахмет Давутоглу – бел.ред.) да се обажда на нашия министър-председател да му възлага да озапти Ахмед Доган.

Андрей Райчев коментира, че българският етнически модел е в срив, а Ердоганова Турция е в принципно нова ситуация. Срещането на тези две събития предизвиква "това късо съединение".

Това е съвършенно ясна опасност за страната. Тук няма никакво съмнение. Тук е посегнато на това да имат третата по големита партия в българския парламент. Това нито е шега, нито е без последици и много сериозно трябва да ни осторожи всички, коментира социологът.

Ако турската армия, недай си Боже, се разходи в Родопите, а няма кой да я спре, тъй като българската армия я разоръжиха и унищожиха, едва ли Съединените щати ще си мръднат пръста, заяви акад. Георги Марков.

Според него не трябва да се пренебрегват подобни опасности.

Коментарите на анализаторите в подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени