Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати в Италия дариха кабинета с въглища по случай Богоявление

С Богоявление приключват Коледните празници в Италия. Днешният празничен ден е свързан с Tримата влъхви и добрата Баба Яга наречена Бефана, която дарява лакомства на децата.

Тя лети с метла, пристига с мотор, с колело, с пожарната, на кънки, с лодка, спуска се по въже и както се пее в една песничка „ има скъсани обувки, кръпки на полата и подаръци в торбата". За послушните  дарове, за непослушните въглища. Синдикатите използваха случая и подариха на правителството чували с въглища. Поводът - неподновения национален трудов договор от седем години насам на държавните служители: Дано премиерът Ренци и кабинетът не ги подпалят, каза Генералният секретар на Италианския съюз на труда Кармело Барбалио. От своя страна, малки и големи общини се погрижиха да има Баба Яга с дарове за децата на градските площади.

Традицията на Богоявление е свързана и с „Пробега на късмета на Баба Яга”. Провежда се в малки и големи градове, включително и в Рим, където всяка година участват над 3000 любители, деца и спортисти. По-късно днес ще стане известно в кой край на Апенините е изплетен най-дългият чорап на Баба Яга – също част от традицията на Богоявление.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени